نام: محبوبه فارسی سمت: سرپرست کارگاه‌های توانبخشی تحصیلات: کارشناس کاردرمانی تلفن: تلفن داخلی: 379 ایمیل: ma.farsi@uswr.ac.ir فایل رزومه PDF
کتابچه اختصاصی واحد:
دانلود فایل PDF کتابچه
واحد کارشناس سمت تلفن داخلی
خانم زهرا کاظمیسرپرست کارگاههای توانبخشی379
نقاشی382
شمع‌سازی 475
سفالگری382
خیاطی آقایان 381
خیاطی بانوان 390
موسیقی 425
دوخت‌پلاستیک 229
عروسک سازی 380

این بیمارستان از دیرباز دارای یکی از منحصر به فردترین کارگاه‌های توانبخشی بوده است که با هدف رشد باورها و انگیزه‌های خودارزشی در فرد، افزایش استقلال فردی، کسب مهارت‌های ارتباطی و اجتماعی در عرصه حرفه‌ای و ارائه فرصت‌های حرفه‌ای مناسب برای مددجویان تاسیس شده است.

کارگاه‌های توانبخشی حرفه‌ای در سال 1340 توسط دکتر احمد نظام فعالیت خود را با 25 نفر مددجو در سه کارگاه نقاشی، قالیبافی و خیاطی آغاز نمود و در سال 1347 کارگاه‌های تولیدی آموزشی با 70 نفر مددجو به مجموعه کارگاه‌ها اضافه گردید که شامل: گل‌سازی، گلدوزی، بافندگی، سراجی، حصیر بافی، مضرس‌کاری وکفاشی بود.

با توسعه کارگاه‌های توانبخشی درسال 1381 کارگاه‌های حرفه‌ای در زمینه‌های متنوع به مجموعه کارگاه‌های توانبخشی اضافه گردید و در شرایط فعلی روزانه حدود 150 نفر بیمار از این ظرفیت استفاده می‌نمایند.

روند پذیرش مددجویان در کارگاه به این صورت است که:

1-     بیمار توسط کارشناس کاردرمانی پردیس‌ها از نظر وضعیت روانی، رفتارهای کاری، انگیزه، تحمل‌کاری، یادگیری اولیه، سوابق شغلی و مهارت‌های ویژه مورد ارزیابی اولیه قرار گرفته و به کارگاه ارجاع داده می‌شود.

2-      در کارگاه توانبخشی، کارشناسان کاردرمانی حاضر با استفاده از ابزارهای ارزیابی تخصصی در زمینه‌های: ظرفیت شناخت کلی، مهارت‌های تعاملی و عملکردی، مهارت‌های پردازشی و حسی- حرکتی بیماران را مورد ارزیابی قرار می‌دهند و با در نظر گرفتن فعالیت‌های مختلف این افراد در حوزه‌های (مراقبت از خود، آموزش، تفریح، تعاملات اجتماعی در گذشته و حال حاضر)، فرصت‌هایی را برای شرکت در فعالیت‌های معنادار و هدفمند که به عنوان اصلی‌ترین نیاز برای حفظ سلامتی، احساس ارزشمندی، شایستگی و آگاهی در مورد محدودیت‌ها می‌باشد، فراهم می‌آورند.

·         لازم به ذکر است که مشارکت دادن بیمار در فعالیت‌ها بر اساس علاقه و ترجیح وی خواهد بود، بدین صورت که طی روند ارزیابی بیمار توسط کارشناس کاردرمانی، مصاحبه‌ای با وی انجام خواهد شد و بر اساس اولویت‌های او تصمیم‌گیری‌ها اتخاذ می‌گردد.

3-     در مرحله‌ی بعد، با توجه به نتایج ارزیابی، بیمار به کارگاه مناسب ارجاع داده می‌شود.

 

و همچنین  کارگاه‌های توانبخشی مجهز به واحد سمعی بصری با ظرفیت 60 بیمار می‌باشد، در این واحد فیلم‌های مناسب بیماران به نمایش گذاشته می‌شود.

 

 

خدمات در کارگاه آقایان عبارتند از:

  • موسیقی‌درمانی
  • دراماتراپی
  • معرق
  • نقاشی
  • سفالگری
  • خیاطی
  • دوخت پلاستیک
  • قاب‌سازی
  • شمع‌سازی
  • خلاقیت
  • کتابخانه

 

و کارگاه‌های فعال بانوان شامل موارد زیر می‌باشد:

  • کارگاه‌های خیاطی
  • عروسک‌سازی
  • بافندگی
  • حصیربافی
  • گل‌سازی
  • نقاشی

در ابتدا در هر کدام از کارگاه‌ها تمامی فعالیت‌های موجود توسط کارشناس کاردرمانی مورد آنالیز قرار گرفته و توانایی‌های فردی مورد نیاز برای هر قسمت از فعالیت‌ها مشخص می‌شوند، سپس بیماران با توجه به سطح شناختی و اولویت‌هایی که دارند به قسمت‌های مختلفی از فعالیت‌ها با نظارت مربی درکارگاه موردنظر مشغول می‌شوند.

موسیقی درمانی:

   برنامه فعالیت این کارگاه در شروع به صورت آماده‌سازی فیزیکی به کمک تمرینات ساده یوگا و تمرینات تنفس دیافراگمی، آماده‌سازی ذهن و بالا بردن توجه و تمرکز با کمک بازی‌های ریتمیک، آماده‌سازی صدا و تقویت هوش موسیقیایی مددجو می‌باشد. در مرحله‌ی بعد، شنیدن و خواندن درست نت‌های موسیقی با کوک صحیح، کمک به تقویت صدا و تکنیک‌های آواز  به صورت زیر انجام می گیرد:

  • شنیدن قطعات مورد نظر برای اجرا
  • خواندن قطعات مورد نظر به صورت آواز گروهی
  • اصلاح و آموزش قطعات از نظر گویش و معنی شعر(برای قطعات محلی)

در کارگاه موسیقی گروه سرود پرواز از بیماران فعال تشکیل گردید که در برنامه‌های مختلف داخل و خارج از بیمارستان از جمله وزارت بهداشت، فرهنگسرای ارسباران و غیره به اجرای برنامه پرداخته‌اند. شایان ذکر است گروه سرود پرواز یکبار مقام اول و یکبار مقام سوم را در مسابقات گروه‌های سرود مددجویان اعصاب ‌و روان به دست آورده‌اند.

 

 

دراماتراپی:

یک درمان کمکی غیردارویی است که در موقعیت‌های بازی محور و به صورت گروهی برای مددجویان متناسب با مسائلی که در حوزه ادراکی، احساسی یا رفتاری درگیر آن هستند توسط دراماتراپیست آموزش دیده انجام می‌شود. در این کارگاه پس از انجام تمرینات ریتم آگاهی به صورت کوک کردن ریتم تنفسی، تمرکزی، حرکتی، آوایی و احساسی از تکنیک‌های مختلفی از قبیل بازی نقش‌ها، تکنیک نقش چند‌پاره، آموزش شغلی، صندلی‌داغ، صندلی‌خالی، بازی رویا، اتاق تاریک و ... در جهت کمک به رفع مسئله و یا تطابق با شرایطی که دارد، استفاده می‌شود.

معرق:

در این کارگاه مددجویان با کمک مربی گام‌به‌گام با مراحل کار با چوب از قبیل برش کاری ساده، سنباده کاری، برش کارهای پیچیده آشنا می‌شوند.

دوخت پلاستیک:

در این کارگاه، فعالیت دوخت پلاستیک به مراحل ساده‌تر تقسیم شده و هر مرحله به صورت یک عمل تکرار شونده انجام می‌شود که با توجه به وضعیت روانی و نتایج ارزیابی‌های اولیه که از قبل انجام شده، مددجویان مناسب برای این کارگاه انتخاب و با نظارت و کمک مربی در کارگاه مشغول به کار می‌شوند. از جمله محصولات تولید شده در این کارگاه می‌توان به پلاستیک های زباله و پلاستیک‌های دسته‌دار اشاره نمود.

سفالگری:

در این کارگاه برای شروع به صورت اولیه یک فعالیت خلاقانه‌ی کار با گل انجام شده و متناسب با محصول ایجاد شده، مربی  مددجو را در فعالیت‌های کتیبه، فیتیله کاری، رنگ کردن، سمباده کشیدن، پرداخت، موزاییک و ... شرکت می‌دهد.

نقاشی و طراحی:

در این کارگاه آموزش تقلید و کپی کردن خطوط، آموزش رنگ آمیزی، از رو کشیدن و کپی طرح‌های ساده و پیچیده با استفاده از وسایلی از قبیل مداد رنگی، رنگ روغن، آکریلیک، گواش، پاستل و ... روی کاغذ، مقوا، بوم، شیشه(ویترای) و ... انجام می‌شود.

کتابخانه:

کارگاه‌های توانبخشی با در اختیار داشتن کتابخانه‌ی بسیار غنی، امکان مطالعه و امانت کتاب را برای بیماران پردیس‌ها فراهم نموده است. همچنین برنامه‌هایی به صورت گروهی با اهداف درمانی در کارگاه با نظارت کارشناس کاردرمانی انجام می‌شود.

 خیاطی:

در واحد خیاطیِ کارگاه‌های توانبخشی،  لباس‌های مورد استفاده بیماران بستری در مرکز توسط مربی‌ها و بیماران تولید می شود، لازم به ذکر است که مراحلی از کار تولید لباس‌ها با توجه به توانایی مددجویان با نظارت مربی انجام می‌گیرد.

شمع سازی:

در این کارگاه بیماران به صورت غیر مستقیم پارافین و رنگ را مخلوط کرده  سپس حرارت می‌دهند و بعد از قرار دادن فیتیله، داخل قالب  با طرح‌های مختلف می‌ریزند و پس از سرد شدن فعالیت به اتمام رسیده و شمع‌ها در نهایت آماده‌ی استفاده می‌شوند.

 

گلسازی و بافندگی:

در این کارگاه فعالیت هنری گلسازی با استفاده  از فوم، روبان، پارچه، کاغذکشی و فعالیت بافندگی با  استفاده از  قلاب و دومیل  جهت بافت عروسک‌های بافتنی، کیف، لباس، رومیزی و وسایل تزئینی و دکوری فعال می‌باشند.

عروسک سازی:

در این کارگاه  با استفاده از نمد،  انواع پارچه‌های نخی و نمدی، پشمی و... انواع مختلف عروسک دوخته می‌شود.

قالی‌بافی و حصیربافی:

در این کارگاه مربی آموزش‌های لازم را ارائه می‌دهد و مددجویان مشغول فعالیت مورد نظر می‌شوند.

 

 

دستورالعمل‌ها و قوانین موجود:

-          بیماران جهت حضور در کارگاه‌ها می‌بایستی دستور روانپزشک داشته باشند.

-          HIS بیماران باید در سیستم ثبت شده باشند.

-          بیماران حتما از مددجویان بستری در پردیس‌های مرکز باشند.

-          حضور بیماران به خاطر شرایط پردیس ها از ساعت 8:30 تا 11:30 صبح در کارگاه‌ها امکان‌پذیر است.

 

 

فرآیند انتقال بیمار به کارگاههای توانبخشی

 

دستورالعمل ها و قوانین موجود :

- بیماران جهت حضور در کارگاه ها می بایستی دستور روانپزشک داشته باشند.

ثبت شده باشند. HISبیماران باید در سیستم-

بیماران حتما از مددجویان بستری در پردیس های مرکز باشند.-

حضور بیماران به خاطر شرایط پردیس ها از ساعت 8:30 تا 11:30 صبح در کارگاه ها امکان پذیر است.-